De Mariënburg

Locatie: 's-Hertogenbosch
Oppervlakte: 15.000 m²
Status: Opgeleverd
Huurder: Jheronimus Academy of Data Science (JADS)

De Mariënburg

De voorloper van COFFR (Kadans Vastgoed) heeft een koopovereenkomst gesloten inzake de verwerving van het voormalig kloostercomplex de Mariënburg in ‘s-Hertogenbosch ten behoeve van het huisvesten van de Jheronimus Acadamy of Data Science, een initiatief van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Beide universiteiten hebben besloten om hun krachten te bundelen en op deze monumentale locatie een Data Science cluster op te bouwen van internationale allure. De Graduate School is op zoek naar een campusconcept, waarin onderzoek en onderwijs worden gehuisvest, in combinatie met het in samenwerking met ondernemers faciliteren van incubators en het bieden van woonmogelijkheden voor studenten.

‘s-Hertogenbosch

De Brabantse hoofdstad ‘s-Hertogenbosch heeft een prominente regionale centrumfunctie in “The Smartest Region of the World”. Mede door goede bereikbaarheid werken meer mensen in ’s-Hertogenbosch dan dat er Bosschenaren buiten de stad werken. Met de aanwezigheid van relatief veel IT-bedrijven, de aanwezigheid van netwerkorganisatie Agrifood Capital de Hogere Agrarische School (HAS) en Avans Hogeschool, wordt de omgeving gekenmerkt door een relatief sterk ICT-, agrofood- en onderwijscluster. Het cluster biedt veel potentie om te groeien, indien de samenstelling van de lokale beroepsbevolking aansluit bij de toenemende vraag vanuit de lokale agrofood- en ICT-bedrijven. Zowel de gemeente als de lokale bedrijvigheid hebben daarom breed draagvlak getoond voor kennis verrijkende initiatieven voor het genereren van verbindingen, crossovers en groeikracht tussen kennisintensieve organisaties. Het realiseren van een aantrekkelijk klimaat voor de gewenste en potentiële beroepsbevolking voert daarbij de boventoon. Ook de huidige regionale economische ontwikkelingen en relatief hoge vraag naar een ICT-beroepsbevolking vormen bevorderlijke condities voor nieuwe opleidingen zoals Data Science.

Ligging

Mariënburg ligt gesitueerd binnen de historische stadsmuren van ‘s-Hertogenbosch. Door de nabijheid van een breed scala aan binnenstedelijke faciliteiten wordt een inspirerende omgeving voor ontmoetingen gecreëerd en een interessant vestigingsklimaat voor de beoogde onderwijsfuncties. Bovendien is de locatie uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het station ligt op circa zeshonderd meter en is lopend in 5 minuten en fietsend in 2 minuten bereikbaar. Tevens liggen de belangrijkste verkeersknooppunten van Nederland binnen 60 minuten rijafstand. Hierdoor kan Mariënburg ook in internationaal opzicht beoordeeld worden als een aantrekkelijke locatie.